Proje Hakkında

3B Sanal Öğrenme Ortamı ile Desteklenen Uzaktan Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modelinin Uygulanması, Değerlendirilmesi ve Yaygınlaştırılması

Proje yürütücüsü yüksek lisans tezinde öğrenme ortamı olarak tasarladığı üç boyutlu sanal ortam (3B-SO) ve doktora tezinde ele aldığı ters yüz edilmiş sınıf modeli çalışmaları ile akademik, bilimsel, mesleki deneyimlerini harmanlayarak ortaya koyacağı 3B-SO ile desteklenmiş uzaktan ters yüz edilmiş sınıf (UTYES) modeli uygulaması, değerlendirmesi ve yaygınlaşması projesi neticesinde kariyer gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Aynı zamanda edindiği bilgileri daha fazla araştırmacı ve eğitmen ile paylaşabilme fırsatı bulacaktır. Dahası farklı alanlardaki araştırmacı ve eğitmenlerle birlikte disiplinlerarası çalışma yetkinliği kazanacaktır. Ayrıca proje sayesinde uzaktan eğitim, öğrenme yönetim sistemi, ters yüz edilmiş sınıf modeli ve 3B-SO’nun harmanlanarak kullanılması ile ortaya çıkan yeni yapının ülkemiz uzaktan eğitim süreç ve kalite politikalarına olumlu katkılar sağlayacak şekilde yürütücünün kariyerine yön vereceğine inanılmaktadır.

Projede Bilgisayar Programcılığı önlisans programındaki Programlama Temelleri Dersi Algoritma ve Akış Şemaları ünitesi için 3B-SO ile desteklenen UTYES modelinin uygulanması, değerlendirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda projenin araştırma yöntemi üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada ders öğretim tasarımı işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda 3B-SO, öğrenme yönetim sistemi ve öğrenme materyalleri geliştirilecektir. Bu süreçte ASSURE öğretim tasarımı modeli ve Hızlı Prototipleme Modeli harmanlanarak ürün/materyal geliştirme süreçleri yürütülecektir. Birinci aşamada aynı zamanda Ters Yüz Edilmiş Sınıf Algısı Ölçeği uyarlama ve başarı testi geliştirme çalışması yapılacaktır. Projenin ikinci aşamasında nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desenlerden öntest-sontest kontrol gruplu model yaklaşımı temel alınarak deneysel işlem gerçekleştirilecektir. Projenin deneysel sürecin 10 hafta sürmesi planlanmaktadır. Proje yürütücüsünün görev yaptığı kurumdaki bilgisayar programcılığı öğrencileri çalışmanın deney ve kontrol grubunu oluşturacak; kontrol grubu ile uzaktan eğitim yoluyla uygulama gerçekleştirilecektir. Deney grubu ile 3B-SO destekli UYTES faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Projenin üçüncü aşamasında yaygınlaştırma çalışmaları yapılacak, bu doğrultuda proje süreç dokümanları, ders planı hazırlama kılavuzu ve web sitesi hazırlanacak; Webinar ve yüz yüze bir çalıştay düzenlenerek projenin yaygınlaştırma çalışmaları yapılacaktır. Webinar ile ulusal düzeyde projenin tanıtımının yapılması sağlanacaktır. Ulusal düzeyde gerçekleştirilecek çalıştayda ise katılımcılar ile projenin amacına uygun ders planları hazırlama çalışması yapılarak projenin yaygın etkisinin uygulama yapmaya yönelik olarak desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Proje ile ortaya konulması hedeflenen çıktıların ve geliştirilen ürünlerin ulusal ve uluslararası düzeyde başta üniversiteler olmak üzere tüm eğitim kurumları için bir kılavuz niteliğinde olması beklenmektedir. Bu bağlamda proje çıktılarının yüksek etki değerine sahip dergilerde yayınlanması ve önemli uluslararası bilimsel toplantılarda sunulması hedeflenmektedir. Sonuç olarak önlisans düzeyinde 3B-SO destekli UTYES uygulaması ile alanyazına önemli ve değerli katkılar yapılması, ÖYS platformu ve 3B-SO ile toplumsal fayda sağlanması, yaygınlaştırma faaliyetleri ile alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacı ve eğitmenlere yönelik bilgiler sunulması amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu sanal ortam, uzaktan ters yüz edilmiş sınıf, uzaktan eğitim, öğrenme yönetim sistemi, meslek yüksekokulu